Rizik- djelovanje

Svaka situacija pruža mogućnost: odabrati rizik – DJELOVANJE ili nadu da će sve biti dobro – TRPLJENJE. I mi neprestano biramo. Ja biram rizik. Uvijek.
Često dolazimo u iskušenje da uradimo nešto čemu se protivi dio našeg preostalog zdravog razuma. Uostalom, koliko takva vrsta djela može uticati na promjenu naše ličnosti ? Temeljnu promjenu naše ličnosti ? Da, to je cijena koju nosi rizik. Posljedice zbog kojih ćemo se osjećati krivim jer ćemo smatrati da smo ih sami prouzrokovali. A najgore je kada sam sebe osuđuješ, psihički ubijaš. Zapravo, to je samo jedna u nizu od zamki pomoću kojih nas život stavlja u iskušenje. Naš problem je da li ćemo se znati orijentisati u labirintu pomiješanih osjećanja i razmišljanja. To je rizik, krenuti putem za koji ne znaš ima li kraj, je li moguće uopšte doći do njega. Kakve posljedice to može donijeti ? Nebitno. Važno je samo ono što se događa baš sad, u ovom trenutku. Ne razmišljam o onom što me može dočekati u narednom otkucaju sekunde života. O tome ću razmišljati onog trenutka kada se suočim s tim, nečim neočekivanim.

2 komentara

  1. To je pravi recept kako se život triba živit. Život je stvoren za kockare, negdi san pročita. Al postoje i razne opasnosti takvog života, moreš probudit uu sebi svakakva stanja i uplest se u svašta. Triba puno hrabrosti za stvarno odživit život tako, ko ratnik, što bi Don Huan reka Castanedi.

Komentariši